PLÜTON'UN KAYIP KARDEŞİ ORCUS

02.07.2014 05:56

PLÜTON'UN KAYIP KARDEŞİ ORCUS

Orcus, Pluton’a benzer, fakat tam zıt bir yörüngede dönen, bu sayede bir şekilde gözden uzak kalmayı becermiş bir cüce gezegen.

Dünya’ya Pluton ile hemen hemen aynı uzaklıkta (6 milyar km) yer almasına karşın, 2004 yılına kadar gözlemlenebilmesi mümkün olmamıştı. Elbette bunun en önemli nedenleri, hem çok küçük olması, hem de kimsenin oralarda bir gezegen aramıyor oluşuydu. 2000′li yılların başlarında artış gösteren Neptün ötesi cisim arayışlarında, onlarca başka cüce gezegenle birlikte ancak keşfedilebildi tam adıyla "90482 Orcus". Pluton’un 1930′da keşfedildiği düşünüldüğünde, ne kadar geç farkedildiği daha iyi anlaşılabilir.

Yaklaşık 1.000 km çapındaki Orcus’un Vanth isminde, kendisine göre oldukça iri (380 km çapında) bir de uydusu bulunuyor. Pluton ile boyut bakımından da benzer olmasına karşın, onun kadar ünlü olmadığı (ve olamayacağı) için elimizdeki en güzel fotoğrafı da bu malesef…

Orcus, Güneş'e ortalama 6 milyar km mesafede, 245 yılda tamamladığı bir yörüngede dolanıyor. İlginç bir şekilde, hem bu yörüngesi, hem de dolanım süresi Plüton ile hemen hemen aynı. Sadece çok az daha küçük bir cüce gezegen ve Plüton'un yörüngesinin tam karşısında dolanıyor. Yani, neredeyse aynı yörüngeyi paylaşıyorlar diyebiliriz. 

Bu arada ilginç de bir bilgi verelim; yakınımızda yer alan cüce gezegenlere, uluslararası astronomi birliğinin ortak kararı sonucu, Yunan/Roma döneminin yeraltı tanrılarının ismi verilir. Orcus da Roma mitolojisinde ölümü simgeleyen yeraltı tanrılarından birinin tanrının ismidir.