Dünya'nın da Satürn gibi halkaları olabilir mi(ydi)?

02.07.2014 05:54

Dünya'nın da Satürn gibi halkaları olabilir mi(ydi)?

Hayır.

Aslında yörüngesine (belki bir çarpışma sonucu) saçılacak olan moloz yığınları birkaç on bin yıl gibi kısa süreliğine kaba da olsa bir halka oluşturabilir. Ancak, bu halkanın kalıcı olabilmesi için dünyamızın bazı yardımcılara, hatta biraz daha fazlasına ihtiyacı var.

Gezegenlerin çevrelerinde oluşan halkalar, sahip oldukları uyduları ile aralarında yaşanan kütleçekim savaşının tutsakları sayılabilir. Yani bu uydular bir anlamda halkaları ana gezegenin iştahlı yutma arzusundan koruma görevini yerine getirirler. Satürn'ün çevresindeki halkaların her biri, ayrı bir uydusunun etkisiyle yerinde durur ve yaşamını sürdürür.

Yine de bu yeterli değildir. Halkaları oluşturan küçük parçacıklar momentumlarını görece çabuk yitirirler ve önünde sonunda gezegenin kütleçekimine yenilerek dağılır ve yüzeye düşerler. Yani bu halkaların sürekli yeni malzemelerle beslenmesi gereklidir. Bu malzeme de tahmin edeceğiniz gibi uydulardan saçılan toz, buz ve kaya parçalarıdır. Satürn'ün halkaları, bir kısmı bu halkaların içinde yer alan buzlu uydulardan saçılan toz ve gazla sürekli beslendikleri için, daimi bir yenilenme halindedirler.

Aynı zamanda Satürn gibi parlak ve geniş halkalara sahip olabilmek için Dünya'nın Güneş'ten oldukça uzak olması gerekir. Çünkü halka yapısının ana öğesi buzdur ve eğer Dünya gibi Güneş'e yakınsanız bu buz buharlaşarak yok olacaktır.